English Deutsch

BORGKINDEREN

27 mei 2018 T/M 30 september 2018


In de zomer van 2018 spelen kinderen op het landgoed Fraeylemaborg de hoofdrol.

 

In het Koetshuis is de tentoonstelling Borgkinderen te zien, met historische kinderportretten uit drie eeuwen. Vol trots lieten de borgbewoners en andere Groningers van stand hun kinderen portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op. De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Jongetjes hebben de eerste jaren een jurk aan, dat was makkelijker zolang ze nog niet zindelijk waren. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd. In de 17e eeuw maakten drie tot vier van elke tien zuigelingen niet eens het eerste levensjaar vol.

De portretten dateren uit ruim drie eeuwen (1600-1900) en hebben deels met de Fraeylemaborg te maken maar ook met diverse andere borgen. Zo zijn er portretten van kinderen van de Menkemaborg, Verhildersum, de Hanckemaborg, borg Ewsum en de Warffumborg.

Recent kocht de Fraeylemaborg twee kinderportretten terug  die tot de oorspronkelijke inventaris behoorden. Ook zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.

In de borg is op 27 mei de Speelkamer feestelijk geopend. Dit vertrek is in oude stijl ingericht en laat herinneringen zien aan het alledaagse kinderleven in een borg. Het gaat daarbij om de functies van spelen en leren. Jonge borgkinderen kregen thuis les van een gouverneur/ gouvernante en hadden een kindermeisje. In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

ln de follies (verrassende gebouwtjes) in het park zijn foto’s tentoongesteld van ‘Borgkinderen van nu‘. Fotografen Sylvia Germes, Lia Tamminga en Wilco van der Laan laten elk een originele hedendaagse kijk zien op dit thema. In de Oranjerie zijn bovendien amateurfoto’s te zien van Borgkinderen, een selectie van de inzendingen van de afgelopen maanden.