English Deutsch

FRAEYLEMA KOETSENTOCHT

31 augustus 2019


Bijna is het zover: op 31 augustus gaat de Fraeylema Koetsentocht  weer van start bij Manege De Woldstreek, Schildwolderdijk 67, 9626 AR Schildwolde. De organisatie berust na 24 jaar nog steeds in handen van drie zeer betrokken heren: Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries, ondersteund door een groot team van vrijwilligers.

Voorop in de rit gaan vier herauten op het Groninger paard, gevolgd door een fraaie collectie historische koetsen en rijtuigen. De tocht is ca. 23 kilometer lang en er zijn onderweg een paar tussenstops, waarbij u de rijtuigen, paarden en oldtimers van dichtbij kunt bewonderen! De route eindigt omstreeks 1600 uur bij de Fraeylemaborg in Slochteren.

Straatbeeld is ingrijpend veranderd

Door de eeuwen heen zijn koetsen veelal gebruikt door de adel; in uitvoering, beschildering en het aantal ingespannen paarden kon je zien hoe hoog de adellijke rangorde was. Op het platteland dienden boerenwagens voor transport van landbouw- en veeteeltproducten, maar ook voor huwelijken, familiebezoeken, doopplechtigheden en vervoer van overledenen. Afhankelijk van de omstandigheden werden de boerenwagens bijpassend versierd. Vaak waren ze uitgerust met fraai houtsnijwerk. Helaas zijn veel historische boerenwagens op de brandstapel beland, toen ruim honderd jaar geleden vrachtwagens en auto’s hun plaats innamen.

Met paard en wagen

Tot de eerste wereldoorlog ging vervoer veelal over de weg met paard en wagen, trein en binnenvaartschip. Neem bijvoorbeeld de imposante bierwagen van het Duitse Gemünder Bier, getrokken door imposante, gewillige en zachtaardige  trekpaarden. Ondanks hun gewicht en hun zware spiermassa bewegen ze sierlijk. Dit fraaie rijtuig is uitgerust met authentieke eikenhouten biervaten; de tuigage is origineel en de koetsiers dragen originele kleding. Met volle vaten kan een flinke bierwagen wel 4500 kilo vervoeren. Om zoveel massa netjes door smalle straten te dirigeren, vraagt heel wat stuurmanskunst!  Bierwagens werden al vanaf de Middeleeuwen ingezet om cafés en slijterijen te bevoorraden: de koppeling tussen het gouden gerstenat en paardenkracht is dus al eeuwenoud. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren ze nog zichtbaar in het straatbeeld, nu alleen nog bij speciale gelegenheden, zoals de Fraeylema Koetsentocht en andere klassieke rijtuigentochten. Ook bier heeft een historisch karakter. Het is het oudst bekende alcoholhoudende drankje ter wereld, dat 8000 jaar geleden in Babylonië al uit gerst werd gebrouwen.

Grotere bestellingen en reizigers werden vervoerd met postkoetsen, boulevardtrams, trekschuiten of stoomboten. Zo werd de post bezorgd per postkoets of trein. De bezorger gaf met een hoorn aan dat de bestelling kon worden opgehaald. Gelukkig zijn er nog veel koetsen en rijtuigen in particulier bezit of gerestaureerd en in goede conditie in musea te bewonderen. Een keur daarvan wordt nu opnieuw getoond op Fraeylema Koetsentocht Slochteren: originele postkoetsen, de boulevardtram van Prins, de imposante Duitse en Belgische bierwagens, de prachtig onderhouden brandweerwagen uit het Brandweermuseum van Hoogezand-Sappemeer en fraaie boodschappenwagens. Daarnaast kunt u op de Fraeylema Koetsentocht Slochteren 4 à 5 schitterende, antieke oldtimers bewonderen.

Meer oogstrelende activiteiten op het landgoed

Wie deze historische blikvangers op de Fraeylemaborg wil bewonderen, komt royaal aan zijn trekken. Naast de fraaie collectie rijdende museumstukken, is ook een grote expositie van één van de beste glaskunstenaars van Nederland, Bernard Heesen, te zien in de Orangerie, de hele Borg en in de vijf follies – kleine gebouwtjes in de Engelse landschapsstijl van het 23 ha. grote park van de borg. De overdadig gedecoreerde kunstwerken met hun prachtige vormen zijn een feest van licht en kleur en een prachtige combinatie met de antieke inrichting en de vele schilderijen van de Fraeylemaborg. Veel grote musea in Nederland verzamelen het werk van deze glaskunstenaar. De expositie eindigt op 27 oktober 2019. Bezoekers kopen een all-in ticket voor het koetshuis, de borg en de orangerie en krijgen een sleutel mee van de follies in het park.

Route Fraeylema Koetsentocht 2019 Start manege Schildwolde

 • RA Schildwolderdijk over de brug Groenedijk
 • LA Ruitenweg, stop bij Dorpshuis “Ruitenvelder”
 • LA Fromaweg
 • LA Eikenlaan
 • RA Beukenlaan
 • RA Hoofdweg volgen tot Harkstede
 • LA Laan der Kruisheren
 • RA Dorpshuisweg
 • RA Hoofdweg
 • Lunchpauze bij “Scharmerhoeve” vervolgen Hoofdweg
 • RA Woudbloemlaan – Veenweg
 • RA Fromaweg
 • LA Korenmolenweg
 • LA Hoofdweg einde bij de Fraeylemaborg

Meer informatie op fraeylemakoetsentocht.nl