English Deutsch

PANORAMISCHE LANDSCHAPPEN GERTJAN SCHOLTE-ALBERS

09 november 2019 T/M 23 februari 2020


Al tijdens zijn studie aan de AKI in Enschede besloot Gertjan Scholte-Albers (Valthermond 1971) het schilderen in een atelier te verwisselen voor de rijke ervaring van het buiten schilderen. Hij trekt er met zijn fietskarretje op uit om het landschap heel rechtstreeks te beleven. “Ik ervaar de wisselende atmosfeer, het directe licht en de enorme ruimte. Ze geven mij een gevoel van vreugde”.

Hij schildert in weer en wind, in de bossen of op het Groningse Hogeland waar hij sinds 1999 woont.
“Het mooie van olieverf is dat het water afstoot en niet bevriest”. Zijn natuurbeleving weet hij om te zetten in eigenzinnige kleurenharmonieën. Zijn verschijning, samen met zijn karretje, doet denken aan een action painting van Jackson Pollock. Kunstenaar, verf, doek en kar gaan geheel op in het landschap dat hij op onnavolgbare wijze schildert. Scholte-Albers is een echte plein-air schilder en beschouwt de vrije natuur als zijn privéatelier.
Hij is steeds op zoek naar plekken met mooi licht en een goede dieptewerking. Daar gaat hij aan de slag met zijn doeken en zijn emmers vol met verftubes. Hij werkt vaak op groot formaat van wel 1 bij 2 meter en maakt soms ook twee- of drieluiken.

Zijn schilderijen zijn uitgevoerd in geheel eigen opvallende kleuren, waarmee hij graag experimenteert. Hij werkt met een omgekeerde kleurencirkel, “wat licht is wordt donker, wat donker is wordt licht”. Zelf zegt hij dat hij niet de werkelijkheid wil weergeven, maar zijn beleving ervan. Hij werkt dynamisch met de verf, hij smeert stevige pasteuze streken, hij spat, hij druipt en schraapt.

De Fraeylemaborg maakte in 2006 al kennis met Gertjan Scholte-Albers. Hij kreeg daar toen de Gerrit van Houtenprijs uitgereikt, zijn winnende inzending was een panoramisch zeeschilderij. De laatste jaren heeft de kunstenaar steeds meer succes met zijn dynamische brede landschappen, waarvan de Fraeylemaborg een mooie selectie laat zien.

Bezoek ook eens de website van Gertjan Scholte-Albers.