English Deutsch

GILBERT PORTANIER

06 november 2021 T/M 18 april 2022


Tentoonstelling

“Magicien des Couleurs”

Foto: Hillebert Siemensma

In het Koetshuis van de Fraeylemaborg is een tentoonstelling te zien met kleurrijke keramiek van de bekende Franse keramist Gilbert Portanier. In de collectie van de Gerrit van Houten Stichting, eigenaar van de Fraeylemaborg, bevinden zich tientallen objecten van deze kunstenaar. Ze werden aangekocht in 1975 en zijn nooit eerder tentoongesteld.  Ze worden aangevuld met prachtige bruiklenen uit de eigen collectie van Portanier.

Gilbert Portanier, geboren in 1926, woont en werkt in Vallauris in Zuid-Frankrijk.  Na de kunstacademie in Parijs en een periode in Brussel trok hij in 1948 naar Vallauris aan de Franse Riviera. Hij ontmoette daar Picasso, die in dit pottenbakkersdorp intensief experimenteerde met keramiek.  Vallauris kreeg door Picasso grote aantrekkingskracht op andere kunstenaars en werd een levendig keramiekcentrum met een bekend Picassomuseum.

Portanier maakte zich het pottenbakkersvak eigen en ontwikkelde een eigen stijl. Hij werkte eerst vele jaren met de rode ijzerhoudende klei uit de streek. Hij decoreerde vazen en schotels binnen kleurige randen met vooral grafische voorstellingen.  Later gebruikte hij uitsluitend witbakkende klei, die hij beschilderde met kleurrijke voorstellingen. Voor Portanier is keramiek een medium om gevoelens, emoties en de geneugten van het leven te vertalen.

De eerste jaren had Portanier tussen al die concurrentie moeite om een markt te vinden voor zijn keramiek en leefde in betrekkelijke armoede. In 1952 ontmoette hij de Nederlandse diplomaat en schilder Bob Gesinus Visser. Deze hielp hem aan een beter atelier en introduceerde Portanier bij verschillende musea en galeries. In 1953 kwam voor Portanier een doorbraak, toen hij samen met Picasso en Fernand Leger een tentoonstelling kreeg in Hamburg. Er volgden vele grote exposities in keramiekmusea in Duitsland en Frankrijk. Met de Duitse porseleinfirma Rosenthal werkte Portanier tientallen jaren samen. Hij maakte ontwerpen voor “limited editions”  waarmee hij internationaal veel succes had.

Gilbert Portanier was oorspronkelijk opgeleid als schilder, dat is te zien aan zijn liefde voor decor en kleur. Hij is ook bekend door zijn variatie aan vormen, variërend van klassiek tot barok. Deze vormen zijn altijd verrassend en lijken ontworpen om de schilderingen tot leven te brengen.

In de tentoonstelling zijn naast de stukken uit eigen collectie ook ruim 40 objecten opgenomen uit de collectie van Portanier, die tegenwoordig een galerie heeft in zijn atelier in Vallauris.

Zie ook:  https://gilbertportanier.com/