English Deutsch

Keramiek van Picasso en tijdgenoten

25 maart 2017 T/M 17 september 2017


 

Picasso kennen we vooral als schilder, maar hij maakte daarnaast prachtige keramiek. Dat geldt ook voor een aantal beroemde collega’s uit de eerste helft van de twintigste eeuw; Georges Braque, Marc Chagall, Jean Cocteau, Raoul Dufy, Lucio Fontana, Pablo Picasso, Maurice de Vlaminck. Zij waren alleskunners: zij maakten grafiek, ontwierpen textiel of theaterdecors en werkten nauw samen met ambachtslieden om hun visie vorm te geven.

De zeven kunstenaars in deze tentoonstelling hebben langere tijd in Frankrijk gewoond en gewerkt.  Ze waren bevriend en daagden elkaar uit om nieuwe wegen in te slaan. Zo stimuleerde Pablo Picasso zijn collega’s Marc Chagall en Georges Braque om met keramiek te gaan werken. Soms werkten ze ook met dezelfde uitvoerende ateliers. Bij alle zeven keren kenmerkende thema’s uit hun overige werk terug in de keramiek.

Deze tentoonstelling toont de enorme creativiteit en scheppingsdrang van zeven van de meest veelzijdige kunstenaars van de twintigste eeuw.  De boeiende keramiek komt uit de collectie van het Stedelijk Museum in Den Bosch, dat al ruim dertig jaar keramiek verzamelt.

 

 

Elke laatste zondagmiddag van de maand kunnen bezoekers zelf met klei aan de slag in de Oranjerie naast het Koetshuis.