English Deutsch

KERSTPRACHT OP FRAEYLEMA

19 december 2020 T/M 03 januari 2021


Vanaf 19 december is de Fraeylemaborg sfeervol gedecoreerd met kerstversiering. Elke keer wordt de leus “Kerstpracht op Fraeylema” weer anders ingevuld. Deze keer werkt het vaste bloementeam van de borg samen met leden van Groei en Bloei om de kamers een optimale kerstsfeer te geven. Op creatieve wijze verwerken ze kerstgroen, bloemen en ballen, maar ook minder voor de hand liggende materialen. Ook staan er verspreid door de borg fraai aangeklede kerstbomen, elk in een eigen kleurstelling.
We hebben dit jaar helaas geen Kerstmarkt op het landgoed, maar gelukkig zorgt ook de kerstversiering buiten op  het voorterrein voor sfeer. De prachtig gerestaureerde borg is dan sprookjesachtig mooi! De decoratie rond de borgbrug wordt verzorgd door Elsiena’s Bloemenhuis en laat fraaie winterse details zien zoals schaatsen en sleetjes.

Hoe ging het vroeger met Kerst toen de Fraeylemaborg nog bewoond werd door de familie? Jeanne Thomassen à Thussink van der Hoop van Slochteren (1910- 2002) vertelde het volgende over haar herinneringen aan Kerstmis.

In de kerk zat vader alleen in een bank. Daarvóór zaten de vrouwen, moeder en mijn zusje en de logees en ik. Dan een bank voor de vrouwen en een bank voor de mannen, het dienstpersoneel dus, maar de mannenbank werd nooit gebruikt eigenlijk.
Met kerst werden er meerdere bomen uit het bos gehaald, want de kerk kreeg er een, en ik dacht de Evangelisatie ook. In het bos had je de zogenaamde Kinderkamer, dat vonden wij altijd heel interessant, dat was een plek waar dennenbomen of sparren groeiden.

Met elkaar tuigden we de boom in de Kleine Zaal op. Piek erop, chocoladekransjes en bonbons vastgemaakt met touwtjes. En dan kreeg je een tekst en een boekje, van Callenbach of van Voorhoeve.
Op kerstdag gingen vader en moeder naar de kerk, wij als kinderen eerst niet. Ik geloof dat ik 8 jaar oud was dat ik eens in de maand mee moest naar de kerk en toen eens in de 14 dagen. Langzaam moest ik het leren. Maar ik ging wel naar de zondagsschool in Sappemeer.
Het kerstdiner was niet heel speciaal, maar er was wel altijd plumpudding natuurlijk. Hij werd niet in de brand gestoken maar hij was er wel.

Meer herinneringen aan het vieren van Kerstmis in de Fraeylemaborg zijn te vinden in de publicatie “Toen gewoon, achteraf bijzonder”, te koop in onze museumwinkel en webshop.