English Deutsch

REIN POL, SCHILDERIJEN

15 oktober 2022 T/M 26 februari 2023


Tentoonstelling Rein Pol bij de Fraeylemaborg.

Wie weet nog wat een Blauwe Engel is? Vanaf 15 oktober 2022 t/m 26 februari 2023 is bij de Fraeylemaborg een tentoonstelling te zien met schilderijen van Rein Pol (Groningen 1949). Bij veel mensen is hij bekend geworden door zijn schilderijen van de Blauwe Engel. Dit was een dieseltrein van de NS met een opvallende blauwe kleur en aan de voorkant een logo met twee vleugels. Later werden deze treinen rood geschilderd, maar ze hielden hun oude bijnaam. Pol schilderde deze karakteristieke trein in allerlei seizoenen en landschappen.
De kunstenaar heeft naast de Blauwe Engel gevarieerde onderwerpen gekozen en schiep een boeiend en gevarieerd oeuvre. Hij schilderde stillevens, landschappen, bomen, planten, muziekinstrumenten, dieren en (zelf)portretten.

Pol kreeg zijn opleiding aan Kunstacademie Minerva en kreeg les van o.a. Diederik Kraaypoel, Wout Muller en Matthijs Röling.Later werd hij zelf docent aan Minerva en eveneens bij de Klassieke Academie in Groningen. Vanaf 1976 is Rein Pol beroepsmatig werkzaam als kunstschilder. Als fijnschilder van autobiografische fictie wordt hij wel gerekend tot de Noordelijke Figuratieven.

Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de éigen werkelijkheid. Hij heeft steeds een scherp oog voor de zeggingskracht van schijnbaar onbeduidende details.

De onderwerpen bewegen zich tussen het doodgewone en het absurde. Hij schildert graag muziekinstrumenten. Soms in serie zoals een rode trommel uit zijn eigen bezit. Die trommel gaat een eigen leven gaat leiden op het water, in gefantaseerde situaties. Een goed voorbeeld van Pol’s autobiografische fictie.
Zijn zelfportretten vormen op zich al een collectie: in de beslagen spiegel van de badkamer, met een mini Blauwe Engel op de achtergrond, of werkend achter zijn schildersezel (“Een eenzaam beroep”). Een schilderij is bij Pol niet altijd definitief af. Soms past hij het jaren later aan, zoals zijn “Hommage aan Matthijs Röling” waar hij recent diens collega en vriend Wout Muller toevoegde op de achtergrond.
Rein Pol exposeert veel in allerlei musea en galerieën in binnen- en buitenland. Veel van zijn werk is opgenomen in particuliere collecties, zo is er een echte fan in Duitsland met meer dan veertig “Pollen” in zijn bezit!

Bij de Fraeylemaborg is het werk van Rein Pol in de tentoonstellingsruimte in het Koetshuis te zien, maar ook in de borg zelf. Alsof de borgheer een groot liefhebber was van het werk van Pol. Dat zorgt voor een mooie interactie met de historische woonsfeer van de kamers waardoor je beter gaat kijken naar “oud” en “nieuw”.  In de tentoonstelling is ook de “Pollegorie” te zien, een imposant manshoog veelluik uit 2009, met verhalen uit Pol’s verleden, heden en toekomst. Het is een zes meter brede hommage aan het Noordelijk Realisme met familie, vrienden en veel bekenden uit de kunstwereld.

Zie ook http://www.reinpol.nl/