© 2017 Landgoed Fraeylemaborg | Contact | Disclaimer

Landgoed Fraeylemaborg
Hoofdweg 30
9621 AL Slochteren

Telefoon: 0598-421568
Email: info@fraeylemaborg.nl

Openingstijden 2017:

Maandag

gesloten

Di t/m Vr

10 - 17 uur

Za en Zo

11 - 17 uur

Feestdagen

13 - 17 uur

 EN   /   DE

Herfstbollen5-groot.jpg

Museum
Landgoed
Fraeylemaborg

New follies op Fraeylema

De tien winnende ontwerpen van het project ‘New Follies op Fraeylema en het erfgoedplein van Slochteren’ staan nu in volle glorie op hun plek! Follies zijn

rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden. Ook deze moderne follies hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd.


Bij de selectie zitten fraaie en spannende follies als ‘Strotempel’ van Reinier de Gooijer, ‘Van bus noar bos’ van werkvoorzieningschap Fivelingo , ‘Secret Oak’ van Arjen Boerstra en “De koperen kamer”  van René van Zuuk.

Een folly ten voeten uit is het ontwerp van Lambert Kamps. Het is een decorstuk van torentjes waarachter de expositieruimte is gemonteerd in een zeecontainer.

Heel bijzonder is ook het ontwerp van Geir Eide. Zijn folly ‘Donker licht’ is gemonteerd op glijstangen en schuift doorlopend heel langzaam in - en uit.

Haiko Meijer van Onix uit Groningen creëerde Koetshuisje, een prachtige sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout. De

folly “Hazelnoot” bij de Hoge Berg is de winnaar van de publieksprijs. Deze is gebouwd door Alex den Braver  uit Groningen

Op het erfgoedplein staat de folly ‘Trug noar de worrel’, een speel- en zitelement van Nathalie de Vries en Klaas Hofman van het bureau MVRDV (uit Rotterdam). En ‘Swaoistee’ van Huting en de Hoop refereert aan de geschiedenis van het erfgoedplein.


De follies blijven vijf jaar staan. Bezoekers van de borg kunnen een sleutel meekrijgen om deze bijzondere gebouwtjes ook van binnen te bekijken.

Een rijk geïllustreerde catalogus (euro 6,95) is te koop in de museumwinkel in het Koetshuis.


Het project kwam tot stand door bijdragen van: het Scholten Kammingafonds,

de gemeente Slochteren, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Regio Groningen-Assen, het Leefbaarheid en duurzaamheidsfonds van de NAM, de Kunstraad Groningen, de provincie Groningen, het Bouwfonds Cultuurfonds, de vereniging Vrienden van het Landgoed Fraeylemaborg, het GGB Bolhuisfonds, het Beringer Hazewinkelfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het ANWB fonds, Ars Donandi en het fonds Lambers Burger.


Klik op èèn van de onderstaande links voor meer informatie over een folly en kunstenaar:


Bus noar Bos - Fivelingo - Peter van Tholen


Donkerlicht, Geir Eide, Reidar


Facade, Lambert Kamps


Hazelnoot, Alex den Braver


Koetshuisje, Haiko Meijer, Onix


Koperen Kamer, René van Zuuk


Secret Oak, Adrianus van Eijk


Strotempel, Reinier de Gooijer


Swoaistee, Huting & de Hoop


Trug noar de Worrel, MVRDV


Deze informatie is ook te bekijken via QR-codes die bij de Follies staan.
Naar boven

Alex_den_Braver.jpg arjen_boerstra.jpg ger_eide.jpg haiko_meijer.jpg huiting_de_hoop.jpg reinier_de_gooijer.jpg peter_van_tholen.jpg nathalie_de_vries.jpg lambert_kamps.jpg rene_van_zuuk.jpg