English Deutsch

New follies op Fraeylema

In 2017 zijn tien winnende ontwerpen van het project ‘New Follies op Fraeylema en het erfgoedplein van Slochteren’ geplaatst. Follies zijn zonderlinge, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden. Ook deze moderne follies hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd. (Vier van de follies zijn in 2022 weer afgebroken, het betreft: ‘Bus noar Bos’, ‘Swoaistee’, ‘Trug noar de worrel’ en ‘Donker Licht’.)

Bij de selectie zitten fraaie en spannende follies als ‘Strotempel’ van Reinier de Gooijer, ‘Secret Oak’ van Arjen Boerstra en “De koperen kamer” van René van Zuuk. Een folly ten voeten uit is het ontwerp van Lambert Kamps. Het is een decorstuk van torentjes waarachter de expositieruimte is gemonteerd in een zeecontainer.
Haiko Meijer van Onix uit Groningen creëerde Koetshuisje, een prachtige sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout. De folly “Hazelnoot” bij de Hoge Berg is de winnaar van de publieksprijs. Deze is gebouwd door Alex den Braver uit Groningen.

Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over een folly en kunstenaar. Deze informatie is ook te bekijken via QR-codes die bij de follies staan.

De follies blijven tijdelijk in het park staan en kunnen bezocht worden door bezoekers van de borg. Een rijk geïllustreerde catalogus  is te koop in de museumwinkel in het Koetshuis (€ 4,95) of in de webwinkel (€ 7,95 incl. verzendkosten)

Het project kwam tot stand door bijdragen van: het Scholten Kammingafonds, de gemeente Slochteren, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Regio Groningen-Assen, het Leefbaarheid en duurzaamheidsfonds van de NAM, de Kunstraad Groningen, de provincie Groningen, het Bouwfonds Cultuurfonds, de vereniging Vrienden van het Landgoed Fraeylemaborg,
het GGB Bolhuisfonds, het Beringer Hazewinkelfonds, het Cultuurfonds, het ANWB fonds, Ars Donandi en het fonds Lambers Burger.

De follies in het park van de Fraeylemaborg zijn ook te huur, kijk hier voor de prijzen.

Landinwaarts met Follies

Bekijk hier een reportage over het landgoed welke op 25 november 2020 getoond werd in het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten.