English Deutsch

New follies op Fraeylema

De tien winnende ontwerpen van het project ‘New Follies op Fraeylema en het erfgoedplein van Slochteren’ staan nu in volle glorie op hun plek! Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden. Ook deze moderne follies hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd.

Bij de selectie zitten fraaie en spannende follies als ‘Strotempel’ van Reinier de Gooijer, ‘Van bus noar bos’ van werkvoorzieningschap Fivelingo , ‘Secret Oak’ van Arjen Boerstra en “De koperen kamer” van René van Zuuk. Een folly ten voeten uit is het ontwerp van Lambert Kamps. Het is een decorstuk van torentjes waarachter de expositieruimte is gemonteerd in een zeecontainer.
Heel bijzonder is ook het ontwerp van Geir Eide. Zijn folly ‘Donker licht’ is gemonteerd op glijstangen en schuift doorlopend heel langzaam in – en uit. Haiko Meijer van Onix uit Groningen creëerde Koetshuisje, een prachtige sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout. De folly “Hazelnoot” bij de Hoge Berg is de winnaar van de publieksprijs. Deze is gebouwd door Alex den Braver uit Groningen. Op het erfgoedplein staat de folly ‘Trug noar de worrel’, een speel- en zitelement van Nathalie de Vries en Klaas Hofman van het bureau MVRDV (uit Rotterdam). En ‘Swaoistee’ van Huting en de Hoop refereert aan de geschiedenis van het erfgoedplein.

 

 

Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over een folly en kunstenaar. Deze informatie is ook te bekijken via QR-codes die bij de follies staan.

De follies blijven vijf jaar staan. Bezoekers van de borg kunnen een sleutel meekrijgen om deze bijzondere gebouwtjes ook van binnen te bekijken. Een rijk geïllustreerde catalogus  is te koop in de museumwinkel in het Koetshuis (€ 4,95) of in de webwinkel (€ 7,95 incl. verzendkosten)

Het project kwam tot stand door bijdragen van: het Scholten Kammingafonds, de gemeente Slochteren, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Regio Groningen-Assen, het Leefbaarheid en duurzaamheidsfonds van de NAM, de Kunstraad Groningen, de provincie Groningen, het Bouwfonds Cultuurfonds, de vereniging Vrienden van het Landgoed Fraeylemaborg,
het GGB Bolhuisfonds, het Beringer Hazewinkelfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het ANWB fonds, Ars Donandi en het fonds Lambers Burger.

De follies in het park van de Fraeylemaborg zijn ook te huur, kijk hier voor de prijzen.

Landinwaarts met Follies

Diewertje Blok brengt in het TV programma Landinwaarts een bezoek aan de Follies op het Landgoed Fraeylemaborg. Conservator Henny van Harten en follybouwer Alex den Braver geven uitleg over deze “onzinnige” bouwwerken. Bekijk hier de uitzending.