English Deutsch
– 16 juni 2021

Na een sluitingsperiode van bijna een half jaar en een jaar van sluiting en beperkende maatregelen zijn de musea eindelijk weer open. Publiek kan weer genieten van cultuur. De Museumvereniging en het Nationaal Theater Fonds slaan de handen ineen voor een cultuurbrede campagne: Mooier dan ooit. Samen met de podiumkunsten, festivals en poppodia hebben we een gezamenlijk doel: de bezoeker laten zien dat Cultuur Mooier is dan ooit. Doel van de campagne is publiek te stimuleren weer deel te nemen aan het culturele leven. Onderdeel van de campagne is ook de lancering van het liedje ‘Mooier dan ooit’. Dit is speciaal voor de campagne geschreven door Claudia de Breij en uitgebracht door de Mooier dan Ooit band, speciaal voor deze campagne samengesteld uit een veelzijdige mix van artiesten om de breedte van cultuur te vertegenwoordigen. Bekijk de videoclip hier. De videoclip is opgenomen in Naturalis. Het lied krijgt nog extra exposure want Claudia brengt zelf het liedje ook uit met een première op 18 juni bij Umberto.

– 12 juni 2021

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in het kader van “Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen” een korte video gemaakt over de Fraeylemaborg in Slochteren. Deze video is hier te bekijken.

– 06 mei 2021

Het achterste gedeelte van het Engelse landschapspark van de Fraeylemaborg in Slochteren kampte met verdroging. Deze verdroging werd veroorzaakt door de ontwatering van de landbouwgronden rondom het park en door de droge zomers. Ook helpt het niet dat op grotere diepte een keileemlaag zit die heel diepe beworteling van de bomen moeilijker maakt.

Daar om hebben we in 2021 besloten een pomp te plaatsen die aangedreven wordt met zonne-energie stroom. We hebben de sloten uitgebaggerd tot op de diepte van het oorspronkelijk ontwerp van de tuin. Dit baggeren resulteert erin dat het waterbufferend vermogen van het park is toegenomen en dat na een flinke bui het water tijd heeft om in te zijgen.

Het project is betaald door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Bredius Stichting. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met het Waterschap Hunze en Aas en aannemer Spithorst.

– 26 maart 2021

De traditionele Stinzenplantenocht op landgoed Fraeylemaborg gaat dit jaar helaas niet door in verband met de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Wilt u toch alles weten over stinzenplanten, bezoek dan de stinzenflora monitor. U vind er veel informatie over deze prachtige voorjaarsbloeiers. Kijk op https://stinzenflora-monitor.nl/

– 09 februari 2021

De Fraeylemaborg blinkt de bezoekers van het landgoed in Slochteren weer mooier tegemoet dan ooit! Afgelopen anderhalf jaar onderging de borg met bijgebouwen een ingrijpende restauratie, die zo’n 1.8 miljoen euro heeft gekost. Hierbij was verduurzaming een belangrijk aspect. Behalve de borg zelf werden ook het Koetshuis, het Schathuis, de Oranjerie, het Hoofdhek en de bruggen grondig aangepakt.

Wat gebeurde er allemaal en hoe neem je verantwoorde beslissingen bij de restauratie van zo’n belangrijk cultuurhistorisch monument als landgoed Fraeylemaborg? Hierover is een korte film gemaakt die hieronder te zien is.

In de film, gemaakt door Marleen Godlieb en Joshua Vos, vertellen een aantal betrokkenen over de gang van zaken bij de restauratie. Het borggebouw staat hierbij in de hoofdrol.

De borg stond een half jaar rondom in de steigers, inclusief de toren, en was net een kunstwerk van Christo vanwege de totale verpakking in oranje doeken. De voet van de borg en het eiland waar het gebouw op staat werden verstevigd. Het dak werd hersteld en de pannen gingen er geheel af om een isolatielaag te kunnen aanbrengen. De zolders werden geïsoleerd en de vele ramen voorzien van ‘monumenten-isolatieglas’. Ook werd de aardbevingsschade gerepareerd en tot slot kreeg het geheel een goede schilderbeurt.

– 10 december 2020

De Fraeylemaborg heeft een mooi steunbedrag gekregen van het Mondriaan Fonds. Dit geld komt uit de Compensatieregeling Coronacrisis Musea. Musea met financiële problemen als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van covid-19 konden bij het Mondriaan Fonds compensatie aanvragen. Deze tijdelijke regeling is bestemd voor musea die in 2017 en 2018 gemiddeld minstens 7.500 betalende bezoekers hadden. Het doel van de regeling is tegemoet te komen aan de gederfde en te derven inkomsten van de instellingen en zo bij te dragen aan musea die van vitaal belang zijn voor de lokale culturele infrastructuur.

– 08 december 2020

In het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten wordt de kijker dagelijks, op televisie én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis Huis en Interieur, Tuin en Natuur en Eten en Drinken. Het programma wordt elke werkdag uitgezonden op NPO 2 om 18.45 uur en op zaterdag is er een weekendeditie om 18.45 uur.
In de aflevering van 25 november 2020 kwam het landgoed Fraeylemaborg aan bod met o.a. een gesprek met conservator Henny van Harten en jonkvrouwe Mieke van Panhhuys die hier een groot deel van haar jeugd gewoond heeft.

– 25 juni 2020

Fraeylema zoekt leden jongerencommissie

Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren zoekt jongeren die mee willen doen aan de Fraeylema Jongerencommissie. Het is de bedoeling dat de jongerencommissie zicht buigt over het soort activiteiten die het museum organiseert. Moet er meer muziek komen of dans. Moet er een augmented reality expositie in het park ‘hangen’. Welke beeldende kunst spreekt jongeren aan en wat zou dan wel en niet op het landgoed passen. Moet het museum sleep overs organiseren, moet er een studiezaal komen voor CKV. Kortom er zou van alles kunnen veranderen en verbeteren op het landgoed.

Ben je tussen de 8 en 18 jaar oud dan word je van harte uitgenodigd je aan te melden. De Fraeylemaborg hoopt jongeren uit de hele gemeente Midden-Groningen te interesseren voor deze interessante commissie. Maar ook als je in een andere gemeente woont ben je van harte welkom. Hoe groot de jongerencommissie moet zijn en hoe ze precies gaat werken dat gaat die commissie zelf bepalen.

Iedereen die zich aanmeldt wordt uitgenodigd voor de eerste bijeenkomst en die is op dinsdag 14 juli 2020 om 15.00 uur op de Fraeylemaborg. Ben je dan op vakantie dan nodigen we je uit voor bijeenkomst twee.

Stuur een mailtje naar info@fraeylemaborg.nl met daarin je naam, adres en telefoonnummer. Dan sturen wij jou een agenda.

– 21 januari 2020

De Fraeylemaborg in Slochteren ontvangt 250.000 euro van BankGiro Loterij.

Een bijzondere verrassing voor Museum Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. Namens de BankGiro Loterij verraste ambassadeur Leontine Borsato de Groninger borg met een eenmalige schenking van 250.000 euro. Hiermee kan de Fraeylemaborg een grootschalig restauratie- en verduurzamingsproject, waarbij alle gebouwen aardbevingsbestendig worden gemaakt, realiseren.

Marjon Edzes, de directeur van de Groninger borg, nam de cheque vandaag in ontvangst. Ze reageert enthousiast: “Wauw, dit maakt ons heel blij. Echt top: nu is het helemaal gefinancierd. Het dak gaat van de borg en wordt geïsoleerd, ook komt er isolatieglas rondom en de oranjerie wordt aangepakt. Er moet nog heel veel gebeuren!”

Recordbedrag naar culturele sector
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar opnieuw een record miljoenenbedrag naar cultuur in Nederland. De schenking aan de Fraeylemaborg vond plaats in aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, dat op 5 februari plaatsvindt in Naturalis in Leiden. Tijdens deze bijeenkomst onthult de Loterij traditiegetrouw welk totaalbedrag zij in 2020 aan vele musea en andere culturele organisaties kan schenken en hoe zij dit bedrag verdeelt. Mede dankzij de steun van de BankGiro Loterij blijft cultuur en cultureel erfgoed behouden en toegankelijk voor iedereen.

Over de BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Minimaal 40 procent van de opbrengst schenkt de Loterij direct aan cultuur in Nederland. Maandelijks spelen ruim 700.000 deelnemers mee met de BankGiro Loterij. Zij maken elke maand kans op meer dan honderdduizend prijzen en dragen met minimaal 40 procent van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van bioscopen tot concerten en van kastelen tot musea.

– 19 december 2019

Vanaf heden staat het nieuwe wandelknooppuntennetwerk van de gemeente Oldambt, Veendam en oud-gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren online. Het netwerk vind je op de volgende link: http://wandelen.groningen.nl/wandelroutes/wandelnetwerk .

– 16 september 2019

Groninger Borgenpad – Wandelen rondom de borgen

Er staan nu zeven rondwandelingen klaar, ze starten en eindigen allemaal bij een borg. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Na Coendersborg, Nienoord, Allersmaborg, Verhildersum, Menkemaborg/Rensumaborg en Ewsum is nu ook de rondwandeling Fraeylemaborg klaar: https://groningerborgenpad.nl/rondwandelingen/

– 15 augustus 2019

MuseumTV heeft een prachtige mini documentaire gemaakt over het landgoed Fraeylemaborg en over de tentoonstelling van de glaskunstenaar Bernard Heesen, die t/m 27 oktober 2019 te bewonderen is op het landgoed.