English Deutsch
– 09 oktober 2020

Per 1 juni mogen musea onder de voorwaarde van vooraf reserveren door het publiek en rekening houdend met het protocol weer open. U treft hier het protocol per 09 oktober 2020 (PDF) van de Nederlandse Museum Vereniging. Het protocol draagt bij aan veilige en verantwoorde heropening van de musea. Musea kunnen zich op basis hiervan voorbereiden en benodigde maatregelen treffen. Uiteraard voldoet landgoed Fraeylemaborg aan dit protocol.

– 25 juni 2020

Fraeylema zoekt leden jongerencommissie

Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren zoekt jongeren die mee willen doen aan de Fraeylema Jongerencommissie. Het is de bedoeling dat de jongerencommissie zicht buigt over het soort activiteiten die het museum organiseert. Moet er meer muziek komen of dans. Moet er een augmented reality expositie in het park ‘hangen’. Welke beeldende kunst spreekt jongeren aan en wat zou dan wel en niet op het landgoed passen. Moet het museum sleep overs organiseren, moet er een studiezaal komen voor CKV. Kortom er zou van alles kunnen veranderen en verbeteren op het landgoed.

Ben je tussen de 8 en 18 jaar oud dan word je van harte uitgenodigd je aan te melden. De Fraeylemaborg hoopt jongeren uit de hele gemeente Midden-Groningen te interesseren voor deze interessante commissie. Maar ook als je in een andere gemeente woont ben je van harte welkom. Hoe groot de jongerencommissie moet zijn en hoe ze precies gaat werken dat gaat die commissie zelf bepalen.

Iedereen die zich aanmeldt wordt uitgenodigd voor de eerste bijeenkomst en die is op dinsdag 14 juli 2020 om 15.00 uur op de Fraeylemaborg. Ben je dan op vakantie dan nodigen we je uit voor bijeenkomst twee.

Stuur een mailtje naar info@fraeylemaborg.nl met daarin je naam, adres en telefoonnummer. Dan sturen wij jou een agenda.

– 21 januari 2020

De Fraeylemaborg in Slochteren ontvangt 250.000 euro van BankGiro Loterij.

Een bijzondere verrassing voor Museum Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. Namens de BankGiro Loterij verraste ambassadeur Leontine Borsato de Groninger borg met een eenmalige schenking van 250.000 euro. Hiermee kan de Fraeylemaborg een grootschalig restauratie- en verduurzamingsproject, waarbij alle gebouwen aardbevingsbestendig worden gemaakt, realiseren.

Marjon Edzes, de directeur van de Groninger borg, nam de cheque vandaag in ontvangst. Ze reageert enthousiast: “Wauw, dit maakt ons heel blij. Echt top: nu is het helemaal gefinancierd. Het dak gaat van de borg en wordt geïsoleerd, ook komt er isolatieglas rondom en de oranjerie wordt aangepakt. Er moet nog heel veel gebeuren!”

Recordbedrag naar culturele sector
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar opnieuw een record miljoenenbedrag naar cultuur in Nederland. De schenking aan de Fraeylemaborg vond plaats in aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, dat op 5 februari plaatsvindt in Naturalis in Leiden. Tijdens deze bijeenkomst onthult de Loterij traditiegetrouw welk totaalbedrag zij in 2020 aan vele musea en andere culturele organisaties kan schenken en hoe zij dit bedrag verdeelt. Mede dankzij de steun van de BankGiro Loterij blijft cultuur en cultureel erfgoed behouden en toegankelijk voor iedereen.

Over de BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Minimaal 40 procent van de opbrengst schenkt de Loterij direct aan cultuur in Nederland. Maandelijks spelen ruim 700.000 deelnemers mee met de BankGiro Loterij. Zij maken elke maand kans op meer dan honderdduizend prijzen en dragen met minimaal 40 procent van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van bioscopen tot concerten en van kastelen tot musea.

– 19 december 2019

Vanaf heden staat het nieuwe wandelknooppuntennetwerk van de gemeente Oldambt, Veendam en oud-gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren online. Het netwerk vind je op de volgende link: http://wandelen.groningen.nl/wandelroutes/wandelnetwerk . De kaart met als startpunt de Fraeylemaborg in Slochteren (nr. 11) vind je hier: https://arcg.is/1jPH4S . Veel wandelplezier.

– 10 december 2019

(Restauratie update)
Het toegangshek aan het begin van de oprijlaan is gerestaureerd en wordt teruggeplaatst. Ook zijn de werkzaamheden aan de beschoeiing rond de borg afgerond en is de borggracht weer gevuld met water.

– 08 oktober 2019

(Restauratie update)
De steigers rond het Koetshuis en de Boerderij zijn afgelopen week weggehaald, maar de restauratie gaat aan de achterzijde van deze gebouwen nog door. Tevens wordt er verder gewerkt aan de voet van de borg en het metselwerk van de muur aan de voorzijde van de borgklip. De brugleuningen worden gerestaureerd en zijn tijdelijk verwijderd. Ze zijn vervangen door houten leuningen, omwikkeld met jute. Ook is in het kader van de restauratie het hoofdhek van het landgoed bij de Hoofdweg verwijderd. Er staan nu tijdelijk bouwhekken.

– 16 september 2019

Groninger Borgenpad – Wandelen rondom de borgen

Er staan nu zeven rondwandelingen klaar, ze starten en eindigen allemaal bij een borg. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Na Coendersborg, Nienoord, Allersmaborg, Verhildersum, Menkemaborg/Rensumaborg en Ewsum is nu ook de rondwandeling Fraeylemaborg klaar: https://groningerborgenpad.nl/rondwandelingen/

– 28 augustus 2019

(Restauratie update)
Na de bouwvak is de restauratie van de voet van de borg weer begonnen. Ook wordt er gewerkt aan de reconstructie van “het plaatsje”, een terrasje bij de personeelsvertrekken van de borg.

Borggracht is leeg.
– 15 augustus 2019

MuseumTV heeft een prachtige mini documentaire gemaakt over het landgoed Fraeylemaborg en over de tentoonstelling van de glaskunstenaar Bernard Heesen, die t/m 27 oktober 2019 te bewonderen is op het landgoed.

– 30 Juli 2019

De Fraeylemaborg is opgenomen in diverse wandel- en fietstochten. Combineer een wandel of fietstocht met een bezoek aan dit unieke landgoed, of geniet onderweg van een kopje koffie (of iets anders lekkers) op het terras van restaurant de Boerderij op het voorterrein van de borg.
Hieronder vind u links naar een aantal prachtige tochten:

https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/roegwold/fietsroute-roegwold
https://fietsen.groningen.nl/gratis-fietsroutes/fraeylemaborg
http://wandelen.groningen.nl/wandelroutes/kies-je-route

– 29 juli 2019

(Restauratie update)
Momenteel is het bouwvak(antie) en dat betekent dat alle harde werkers genieten van een welverdiende vakantie. De steigers aan de voorzijde van de Boerderij zijn verwijderd en het terras met parasols staat op de oude plek.
Tijdens de bouwvak is de borggracht weer gevuld met water, een hele verbetering na het noodzakelijke leeg pompen.

Bouwbord op de parkeerplaats