English Deutsch
– 30 juni 2024

Fraeylema Escape!

Ontrafel het geheim van de Fraeylemaborg! Weet jij het gestolen zilverwerk terug te vinden? Ga op onderzoek uit in de borg, bekijk de filmpjes op je telefoon en kijk goed om je heen! Dan los jij de raadsels op en bevrijd je de onschuldige geest van de Fraeylemaborg.

De Jongerenraad van de Fraeylemaborg heeft een nieuw spannend spel gemaakt, dat op dinsdag 16 juli 2024 voor het eerst gepresenteerd wordt. Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar, en te spelen in groepjes van maximaal 4 personen. Voor het spel moet altijd online gereserveerd worden via www.fraeylemaborg.nl (vanaf 16 juli)

Introductieaanbieding:
Vanaf dinsdag 16 juli hoef je voor het spelen van het spel niet extra te betalen, maar je hebt wel een entreekaartje voor de borg nodig. In 2024 is dat kaartje voor jongeren die het spel spelen extra voordelig: t/m 21 jaar betaal je € 3,50 per persoon. Volwassenen betalen de normale toegangsprijs van € 9,00 per persoon.

Fraeylema Escape komt voort uit het project Moshpit – Pitchen voor cultuur, in samenwerking met Kielzog Hoogezand en is mogelijk gemaakt door Hart voor Midden-Groningen (Nationaal Programma Groningen), gemaakt door de Jongerenraad van de Fraeylemaborg.

– 14 juni 2024

Fraeylemaborg zoekt werk van Annie Vriezen

Op 14 juni 2024 vierde Annie Vriezen haar 90ste verjaardag. Vanaf de Allersmaborg in Ezinge maakte de textielkunstenaar in de jaren zestig, zeventig en tachtig geweven kleden, batik en applicaties. Ze was succesvol en haar werk werd besteld door kerken, overheidsgebouwen en particulieren in de hele provincie. Maar waar is het nu?

In 1994 was de laatste grote tentoonstelling van haar werk. In de catalogus prees kunsthistoricus Lili Labouchere ‘het kleurgebruik, de rust en het zoeken naar het essentiële, dat uit het werk spreekt’. Het Centrum Beeldende Kunst Groningen bracht een indrukwekkende collectie bijeen van veel verschillende eigenaren, waaronder ook gemeentes en stichtingen die nu niet meer bestaan.

Haar meest bekende werk, de serie ‘de Scheppingsdagen’ uit de Martinikerk bevindt zich in het buitenland en is niet beschikbaar. Maar wat is er wél aanwezig in Groningen? Als u ooit een weefsel of batik van Annie Vriezen gekocht of gekregen heeft, van haar grote wandkleden tot delicate linnen werken of batiks op zijde, neem contact op met de Fraeylemaborg: info@fraeylemaborg.nl

Geïnspireerd door de vele tentoonstellingen die Vriezen organiseerde in het Koetshuis van de Allersmaborg, zet de Fraeylemaborg later dit jaar de deuren van het eigen Koetshuis wijd open voor haar werk. De tentoonstelling is van 5 oktober 2024 tot en met 30 maart 2025.

– 30 mei 2024

Fraeylemaborg zoekt vrijwilligers

De Fraeylemaborg is een museum op een dynamisch landgoed met activiteiten in de borg, het koetshuis en het park. Ook vinden er rondleidingen, school bezoeken, huwelijksvoltrekkingen, evenementen en concerten plaats. Jaarlijks komen er zo’n 100.000 bezoekers op het landgoed om van cultuur en natuur te genieten. Zonder vrijwilligers zou dit niet lukken.

Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, voor de ontvangst van bezoekers door de week en in het weekend. Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om ons met de grote evenementen te helpen; opzetten, kaart verkoop en toezicht.

Wat ga je doen?

• Verwelkomen van bezoekers en verstrekken van informatie
• Verkoop van entreekaarten en van producten in de museumwinkel
• Toezicht houden in de borg en het Koetshuis

Wat vragen wij?

• Je hebt plezier in de omgang met mensen en een prettige klantvriendelijke houding
• Je bent beschikbaar voor minimaal één dagdeel per twee weken en soms ook in het weekend (wij gebruiken een digitaal rooster)
• Je bent beschikbaar voor minimaal één evenement per jaar; bijvoorbeeld de Kunstmarkt, Brocante fair, Kerstpracht, Groei en Bloei of Pinksteren

Wat bieden wij?

• Een gezellige werkomgeving op een prachtige locatie waar iedereen welkom is
• Minimaal tweemaal per jaar een vrijwilligersvergadering waarop de dagelijkse gang van zaken wordt besproken.
• Een jaarlijks dagje uit, een eindejaar bijeenkomst en je ontvangt de nieuwsbrief

Heeft u belangstelling?

Bel met conservator Carien Kremer tel. 0598-421568 of stuur een email naar: carienkremer@fraeylemaborg.nl

– 26 november 2021

Belangrijke 17e eeuwse Groninger kom aangekocht voor Fraeylemaborg.

De Fraeylemaborg in Slochteren heeft met steun van de Gerrit van Houten Stichting en de Vereniging Rembrandt een unieke zilveren Groninger kom kunnen verwerven.
Het betreft de vroegst bekende, gedeeltelijk vuur vergulde zilveren kom, vervaardigd door Doe Freese in 1610.  Het pronkstuk is gegraveerd met vier alliantiewapens van Groninger families en de naam Fouwel Rengers Dochter Ten Post A(nn)o 1610. Vermoedelijk was de kom aanvankelijk voorzien van een deksel en werd deze gebruikt als een terrine voor één persoon.

De kom werd aangeboden door de zilverspecialist Jacob J. Roosjen. Het object is een historisch document voor de Fraeylemaborg in Slochteren.  In de 17e eeuw woonden in deze borg leden van de familie Rengers, een invloedrijk en welgesteld geslacht in stad en ommeland. De financiële bijdrage van de Vereniging Rembrandt maakt het mogelijk om dit Groninger erfgoed blijvend aan het publiek te kunnen tonen in de sfeervolle setting van de Fraeylemaborg.

De zilveren kom van Fouwel Rengers ten Post is in velerlei opzicht een pronkstuk. Niet alleen is de kom verreweg de oudste in zijn soort, maar ook zijn rijke, deels vergulde uitvoering met heraldisch vertoon is uitzonderlijk. Maar liefst acht wapenkwartieren van de eigenares zijn afgebeeld. Van de persoon Fouwel Rengers is niet veel bekend, maar haar familie is in de provincie Groningen en daarbuiten eeuwenlang toonaangevend geweest. De bekendste vertegenwoordiger in de 17e eeuw was Fouwels vader, de kroniekschrijver Johan Rengers ten Post. Ook de borgheer van Fraeylema, Osebrant Jan Rengers van Slochteren, was invloedrijk. In1672 werd hij in een geruchtmakend proces door de Stad Groningen beschuldigd van verraad, tijdens het beleg door Bommen Berend. Mede door tussenkomst van prins Willem III werd hij in 1678 gerehabiliteerd. Zo is de kom zowel in uitvoering als achtergrond en historische context een bijzonder stuk voor de Ommelander geschiedenis.

Wat weten we van Fouwel Rengers? Deze jongste dochter van Johan Rengers ten Post en Bauwe Jensema is geboren rond 1585, tijdens de ballingschap van haar ouders in Oos-Friesland. Haar jeugd voltrok zich buiten het zicht van de overgeleverde archiefbronnen. De kom is voor zover bekend haar eerste levensteken. Wat de aanleiding was voor het maken van deze prachtige kom is niet zeker.
Mogelijk kreeg ze deze cadeau toen ze meerderjarig en mondig werd. Fouwel Rengers trouwde in 1628 met Johan van Welvelde van De Klencke te Oosterhesselen. Op dat moment dat zij deze iets oudere weduwnaar huwde, moet zij al rond de veertig zijn geweest en het huwelijk bleef kinderloos.  Meer is over Fouwel niet bekend en zelfs haar overlijden is niet gedocumenteerd.

Om de kom te kunnen tonen aan het publiek wordt er een speciale vitrine gemaakt. Zodra deze klaar is wordt de kom opgesteld in de borg.  De kom is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Zilver) en de Gerrit van Houten Stichting.

Klik hier om meer te lezen over Fouwel Rengers(PDF)

– 12 juni 2021

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in het kader van “Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen” een korte video gemaakt over de Fraeylemaborg in Slochteren. Deze video is hier te bekijken.

– 09 februari 2021

De Fraeylemaborg blinkt de bezoekers van het landgoed in Slochteren weer mooier tegemoet dan ooit! Afgelopen anderhalf jaar onderging de borg met bijgebouwen een ingrijpende restauratie, die zo’n 1.8 miljoen euro heeft gekost. Hierbij was verduurzaming een belangrijk aspect. Behalve de borg zelf werden ook het Koetshuis, het Schathuis, de Oranjerie, het Hoofdhek en de bruggen grondig aangepakt.

Wat gebeurde er allemaal en hoe neem je verantwoorde beslissingen bij de restauratie van zo’n belangrijk cultuurhistorisch monument als landgoed Fraeylemaborg? Hierover is een korte film gemaakt die hieronder te zien is.

In de film, gemaakt door Marleen Godlieb en Joshua Vos, vertellen een aantal betrokkenen over de gang van zaken bij de restauratie. Het borggebouw staat hierbij in de hoofdrol.

De borg stond een half jaar rondom in de steigers, inclusief de toren, en was net een kunstwerk van Christo vanwege de totale verpakking in oranje doeken. De voet van de borg en het eiland waar het gebouw op staat werden verstevigd. Het dak werd hersteld en de pannen gingen er geheel af om een isolatielaag te kunnen aanbrengen. De zolders werden geïsoleerd en de vele ramen voorzien van ‘monumenten-isolatieglas’. Ook werd de aardbevingsschade gerepareerd en tot slot kreeg het geheel een goede schilderbeurt.

– 08 december 2020

In het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten wordt de kijker dagelijks, op televisie én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis Huis en Interieur, Tuin en Natuur en Eten en Drinken. Het programma wordt elke werkdag uitgezonden op NPO 2 om 18.45 uur en op zaterdag is er een weekendeditie om 18.45 uur.
In de aflevering van 25 november 2020 kwam het landgoed Fraeylemaborg aan bod met o.a. een gesprek met conservator Henny van Harten en jonkvrouwe Mieke van Panhhuys die hier een groot deel van haar jeugd gewoond heeft.

– 16 september 2019

Groninger Borgenpad – Wandelen rondom de borgen

Er staan nu zeven rondwandelingen klaar, ze starten en eindigen allemaal bij een borg. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Na Coendersborg, Nienoord, Allersmaborg, Verhildersum, Menkemaborg/Rensumaborg en Ewsum is nu ook de rondwandeling Fraeylemaborg klaar: https://groningerborgenpad.nl

– 15 augustus 2019

MuseumTV heeft een prachtige mini documentaire gemaakt over het landgoed Fraeylemaborg en over de tentoonstelling van de glaskunstenaar Bernard Heesen, die t/m 27 oktober 2019 te bewonderen is op het landgoed.