English Deutsch
– 17 november 2024

Oproep voor expositie: 50 Jaar Trouwen op Landgoed Fraeylemaborg

In 2025 is de Fraeylemaborg 50 jaar een museum. Maar ook een trouwlocatie! Ter gelegenheid van het jubileum nodigen we de bruidsparen van de Fraeylemaborg uit om mee te doen aan een nieuwe tentoonstelling. We zijn op zoek naar foto’s van jullie speciale dag die plaatsvond op het landgoed door de jaren heen.

Heb jij of iemand die je kent het ja woord gegeven op het landgoed? Stuur dan jullie mooiste trouwfoto in om deel uit te maken van deze feestelijke tentoonstelling in de Trouwzaal van de Fraeylemaborg.

Hoe deel te nemen:

  1. Selecteer je favoriete foto van jullie trouwdag op de Fraeylemaborg.
  2. Maak er een goede kopie van, het origineel hou je natuurlijk zelf.
  3. Voeg een korte beschrijving toe: de namen van het bruidspaar, de trouwdatum, je contact gegevens, en eventuele bijzondere herinneringen die we mogen delen met bezoekers.
  4. Stuur de foto en beschrijving voor 1 januari 2025 naar de Fraeylemaborg. Dat kan op twee manieren: digitaal naar info@fraeylemaborg.nl  of lever de foto en de beschrijving in bij de balie.

Belangrijk:

  • De ingestuurde foto’s dienen hoge resolutie te zijn (minimaal 300 dpi / 3MB) of een minimale afmeting van 20 x 30 cm.
  • Met het insturen van de foto’s en beschrijving geef je toestemming voor het gebruik ervan in de expositie en gebruik op sociale media.
  • Er wordt een selectie gemaakt uit foto’s, het kan dus zijn dat de ingestuurde foto niet wordt gebruikt in de expositie.

Vier samen met ons 50 jaar liefde op de Fraeylemaborg. We kijken ernaar uit om jullie onvergetelijke momenten te delen! De expositie opent op 14 februari 2025.

Vragen? Neem contact op via info@fraeylemaborg.nl

– 17 oktober 2024

Stichting Landgoed Fraeylemaborg zoekt nieuwe bestuursleden

Het Landgoed Fraeylemaborg is een 23 hectare groot landgoed en museum in Slochteren, waar tal van tentoonstellingen en evenementen worden georganiseerd. De borg stamt uit de 13e eeuw. Jaarlijks komen er ongeveer 140.000 bezoekers.

Stichting Landgoed Fraeylemaborg (SLF) is verantwoordelijk voor het in stand houden, beheren en verder ontwikkelen van het landgoed en de borg. SLF heeft een kleine, professionele staf, waaronder een directeur en een conservator. Het bestuur van de SLF bestaat uit maximaal negen bestuursleden, die ieder hun eigen aandachtsgebied hebben. We zijn nu op zoek naar nieuwe bestuursleden, waaronder een voorzitter. Klik hier om het sollicitatieformulier te downloaden.

– 26 november 2021

Belangrijke 17e eeuwse Groninger kom aangekocht voor Fraeylemaborg.

De Fraeylemaborg in Slochteren heeft met steun van de Gerrit van Houten Stichting en de Vereniging Rembrandt een unieke zilveren Groninger kom kunnen verwerven.
Het betreft de vroegst bekende, gedeeltelijk vuur vergulde zilveren kom, vervaardigd door Doe Freese in 1610.  Het pronkstuk is gegraveerd met vier alliantiewapens van Groninger families en de naam Fouwel Rengers Dochter Ten Post A(nn)o 1610. Vermoedelijk was de kom aanvankelijk voorzien van een deksel en werd deze gebruikt als een terrine voor één persoon.

De kom werd aangeboden door de zilverspecialist Jacob J. Roosjen. Het object is een historisch document voor de Fraeylemaborg in Slochteren.  In de 17e eeuw woonden in deze borg leden van de familie Rengers, een invloedrijk en welgesteld geslacht in stad en ommeland. De financiële bijdrage van de Vereniging Rembrandt maakt het mogelijk om dit Groninger erfgoed blijvend aan het publiek te kunnen tonen in de sfeervolle setting van de Fraeylemaborg.

De zilveren kom van Fouwel Rengers ten Post is in velerlei opzicht een pronkstuk. Niet alleen is de kom verreweg de oudste in zijn soort, maar ook zijn rijke, deels vergulde uitvoering met heraldisch vertoon is uitzonderlijk. Maar liefst acht wapenkwartieren van de eigenares zijn afgebeeld. Van de persoon Fouwel Rengers is niet veel bekend, maar haar familie is in de provincie Groningen en daarbuiten eeuwenlang toonaangevend geweest. De bekendste vertegenwoordiger in de 17e eeuw was Fouwels vader, de kroniekschrijver Johan Rengers ten Post. Ook de borgheer van Fraeylema, Osebrant Jan Rengers van Slochteren, was invloedrijk. In1672 werd hij in een geruchtmakend proces door de Stad Groningen beschuldigd van verraad, tijdens het beleg door Bommen Berend. Mede door tussenkomst van prins Willem III werd hij in 1678 gerehabiliteerd. Zo is de kom zowel in uitvoering als achtergrond en historische context een bijzonder stuk voor de Ommelander geschiedenis.

Wat weten we van Fouwel Rengers? Deze jongste dochter van Johan Rengers ten Post en Bauwe Jensema is geboren rond 1585, tijdens de ballingschap van haar ouders in Oos-Friesland. Haar jeugd voltrok zich buiten het zicht van de overgeleverde archiefbronnen. De kom is voor zover bekend haar eerste levensteken. Wat de aanleiding was voor het maken van deze prachtige kom is niet zeker.
Mogelijk kreeg ze deze cadeau toen ze meerderjarig en mondig werd. Fouwel Rengers trouwde in 1628 met Johan van Welvelde van De Klencke te Oosterhesselen. Op dat moment dat zij deze iets oudere weduwnaar huwde, moet zij al rond de veertig zijn geweest en het huwelijk bleef kinderloos.  Meer is over Fouwel niet bekend en zelfs haar overlijden is niet gedocumenteerd.

Om de kom te kunnen tonen aan het publiek wordt er een speciale vitrine gemaakt. Zodra deze klaar is wordt de kom opgesteld in de borg.  De kom is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Zilver) en de Gerrit van Houten Stichting.

Klik hier om meer te lezen over Fouwel Rengers(PDF)

– 12 juni 2021

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in het kader van “Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen” een korte video gemaakt over de Fraeylemaborg in Slochteren. Deze video is hier te bekijken.

– 09 februari 2021

De Fraeylemaborg blinkt de bezoekers van het landgoed in Slochteren weer mooier tegemoet dan ooit! Afgelopen anderhalf jaar onderging de borg met bijgebouwen een ingrijpende restauratie, die zo’n 1.8 miljoen euro heeft gekost. Hierbij was verduurzaming een belangrijk aspect. Behalve de borg zelf werden ook het Koetshuis, het Schathuis, de Oranjerie, het Hoofdhek en de bruggen grondig aangepakt.

Wat gebeurde er allemaal en hoe neem je verantwoorde beslissingen bij de restauratie van zo’n belangrijk cultuurhistorisch monument als landgoed Fraeylemaborg? Hierover is een korte film gemaakt die hieronder te zien is.

In de film, gemaakt door Marleen Godlieb en Joshua Vos, vertellen een aantal betrokkenen over de gang van zaken bij de restauratie. Het borggebouw staat hierbij in de hoofdrol.

De borg stond een half jaar rondom in de steigers, inclusief de toren, en was net een kunstwerk van Christo vanwege de totale verpakking in oranje doeken. De voet van de borg en het eiland waar het gebouw op staat werden verstevigd. Het dak werd hersteld en de pannen gingen er geheel af om een isolatielaag te kunnen aanbrengen. De zolders werden geïsoleerd en de vele ramen voorzien van ‘monumenten-isolatieglas’. Ook werd de aardbevingsschade gerepareerd en tot slot kreeg het geheel een goede schilderbeurt.

– 08 december 2020

In het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten wordt de kijker dagelijks, op televisie én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis Huis en Interieur, Tuin en Natuur en Eten en Drinken. Het programma wordt elke werkdag uitgezonden op NPO 2 om 18.45 uur en op zaterdag is er een weekendeditie om 18.45 uur.
In de aflevering van 25 november 2020 kwam het landgoed Fraeylemaborg aan bod met o.a. een gesprek met conservator Henny van Harten en jonkvrouwe Mieke van Panhhuys die hier een groot deel van haar jeugd gewoond heeft.

– 16 september 2019

Groninger Borgenpad – Wandelen rondom de borgen

Er staan nu zeven rondwandelingen klaar, ze starten en eindigen allemaal bij een borg. Wandelaars zijn verrast door de vele nieuwe en mooie paadjes in deze rondwandelingen. Na Coendersborg, Nienoord, Allersmaborg, Verhildersum, Menkemaborg/Rensumaborg en Ewsum is nu ook de rondwandeling Fraeylemaborg klaar: https://groningerborgenpad.nl

– 15 augustus 2019

MuseumTV heeft een prachtige mini documentaire gemaakt over het landgoed Fraeylemaborg en over de tentoonstelling van de glaskunstenaar Bernard Heesen, die t/m 27 oktober 2019 te bewonderen is op het landgoed.