English Deutsch

KETI KOTI

01 juli 2023 | 13:00 TOT 21:00


Op 1 juli viert ook Midden Groningen de afschaffing van de slavernij, beter bekend als Ket Koti. In en om het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand zullen er verschillende festiviteiten zijn. Zo kun je eten bij Antilliaanse, Hindostaanse en Javaanse kraampjes en kun je genieten van muziek, dansoptredens en andere acts! Keti Koti is een dag voor iedereen, dus iedereen is welkom!

Waarom Keti Koti? Op 1 juli 1863 werd in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Toch moesten de vrijgemaakten nog tien jaar door ‘werken’, waardoor de slavernij pas werkelijk eindigde in 1873. In 1873 begon vervolgens de contractarbeid, waarbij tienduizenden Hindostanen en later ook Javanen naar Suriname verscheept werden om het werk op de plantages voort te zetten. Ook daarna werden in veel Nederlandse koloniën mensen onderdrukt.

In Midden-Groningen wonen veel mensen die verbonden zijn aan dit verleden. Daarom herdenken we deze geschiedenis en staan we stil bij de doorwerking in het heden. In dit alles staan verbinding en bewustwording centraal. Landgoed Fraeylemaborg is ook aanwezig tussen 13.00-17.00 met foto’s van voorwerpen uit de 17de en 18de eeuw die een connectie hebben met het slavernijverleden.

Zie ook de website van de organisatie.

Let op: dit evenement vindt niet plaats op de Fraeylemaborg, maar in Hoogezand.