English Deutsch

NATIONALE ARCHEOLOGIE DAG

18 juni 2023 14:00


In 2005 is er een prachtige ring gevonden op Landgoed Fraeylemaborg. De gouden ring komt uit de middeleeuwen en heeft een steen van amethist. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023 is het te zien op de borg in het kader van Nationale Archeologie Dagen.

En het is niet de enige schat. In de zomer van 2022 vond Martijn Moed nog twee middeleeuwse ringen in Slochteren. Samen met Joyce Schlijper heeft hij Metaaldetectie Akkervondsten opgezet. Ook de twee ringen van Martijn zijn vandaag te zien op de borg, het is de eerste keer dat ze tentoongesteld worden.
Hij zegt: ‘Toen ik de eerste gouden ring vond, was ik eigenlijk verbaasd, toen ik thuiskwam na de zoek dag drong het pas tot mij door dat ik een gouden ring had gevonden die wel eens heel oud kon zijn. Na onderzoek bleek het inderdaad een ring te zijn die rond 1200-1400 is gedragen. De tweede gouden ring vond ik een aantal maanden later, totaal in een andere stijl maar ook deze ring is een droomvondst voor iemand die de hobby metaaldetectie beoefend.’

Op zondag 18 juni 2023 is er ook een wandeling met een gids om de borg, die de verhalen over andere bijzondere archeologische vondsten op de Fraeylemaborg vertelt. De wandeling begint om 14.00uur bij het Koetshuis.

Voor kinderen is er de hele middag een leuke speurtocht om de borg. Met een kaart gaan ze op zoek naar ‘de zeven verloren ringen van de Fraeylemaborg’.

Reserveren niet nodig, toegang met normale entree.