English Deutsch

STINZENPLANTENTOCHT

01 april 2023 T/M 30 april 2023


Op het Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren wordt tijdens de gehele maand april het voorjaar gevierd met de traditionele Stinzenplantentocht.  Stinzenplanten zijn vrolijk bloeiende bolgewassen die vaak al in vroegere eeuwen zijn aangeplant.

De stinzenplanten worden met bordjes gemarkeerd zodat er een leuke route in een wijde boog om de borg gelopen kan worden. De informatieve teksten  zijn voorzien van actuele foto’s, zodat de route nog aantrekkelijker is geworden.  In het prieel in de Engelse tuin is bovendien een groot informatiebord geplaatst, waarop maar liefst 24 kleurrijke stinzenplanten gepresenteerd worden. De lengte van de tocht kan verschillen, het hangt ervan af welk stinzen op dat moment in bloei zijn. Kijk voor uw bezoek op Kalender – Stinzenflora-monitor waar u precies kan zien welke plantjes er te zien zijn die week.

In het geval van de Fraeylemaborg heeft borgheer Hendrik de Sandra Veldtman de eerste aanzet  tot de stinzenplanten gegeven. Rond 1800 zorgde hij voor een nieuwe Engelse aanleg van het uitgestrekte park en plantte vooral rondom de borg bolgewassen. Dit natuur- en  cultuurbezit is dus al meer dan 200 jaar oud. Voorbeelden zijn  Bosanemoon, Gele anemoon, Vingerhelmbloem, Holwortel,  Bostulp en Daslook. Ook de bekende Krokus hoort bij de stinzenplanten.

De Fraeylemaborg spant zich in om het bestand aan stinzenplanten zo goed mogelijk te beheren.  Zo is het maairegime op de Bleek achter de borg aangepast, er wordt later gemaaid om de bollen kracht te laten opdoen na de bloei. Zie ook de Stinzenflora-monitor.

De toegang is gratis.