Landgoed
Park
Het park van de Fraeylemaborg is een rijkmonument, een bijzondere plek waar elementen van de Franse barok en Engelse landschapsstijl naast elkaar bewaard zijn gebleven. Over slingerpaden, langs vijvers, tuinornamenten en bijzondere bomen loop je steeds verder het bospark in. Lange rechte lanen met eiken en beuken vormen zichtlijnen naar de borg, de 13e -eeuwse toren van Slochteren en het omringende landschap.
Stinzenplantjes zoals de zeldzame Turkse lelie, rododendrons en azalea’s brengen kleur. De Juglans Nigra of Zwarte Noot achter de borg komt uit Noord-Amerika en is hier 200-jaar geleden van zaad gekweekt. Het is nu de grootste en oudste in zijn soort in Nederland.


Bosschen en landerijen
In 1821 werd een gedetailleerde kaart van het park getekend door landmeter F. F. N. van Hulten. Het lijkt erg op het park dat we nu kennen en vormt de basis van het beheer. In 2024 is begonnen met de meest recente fase van restauratie van het park.
Bij een wandeling door het park kom je ook een aantal follies tegen: romantische bouwsels die passen bij de Engelse landschapsstijl. Ze zijn gemaakt in 2017: Facade van Lambert Kamps, Hazelnoot van Alex den Braver, Koetshuisje van Haiko Meijer, Onix en Secret Oak van Adrianus van Eijk en Arjen Boerstra.
Vrij toegankelijk
Het park van de Fraeylemaborg is bijna het hele jaar vrij toegankelijk (met uitzondering van dagen, waarop er evenementen georganiseerd worden). Het park is rijk aan flora en fauna. Honden zijn welkom, maar om andere dieren te beschermen moeten ze aangelijnd blijven.
