Fraeylemaborg
tickets

Ontdek

Home > Ontdek > Porselein

Porselein

Porselein verzamelen kent een lange traditie, niet alleen in China en Japan, maar ook in het Midden Oosten en Europa. Door de massale aanvoer van Chinees en Japans porselein via de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) was het in de 17e en 18e eeuw overal in Nederland te vinden.

De populariteit van porselein zie je terug in het historische interieur van de Fraeylemaborg. Zo staan op de impostante 17e-eeuwse kussenkasten in de Grote Zaal twee porseleinen kaststellen. De balustervormige dekselvazen en hoge vazen zijn gemaakt in China in de Ch’ien Lung periode (ongeveer 1750).

Porseleinen kaststellen, foto Ronald Zijlstra
Pronkbordje

Serviezen

De familie Van der Hoop had twee belangrijke serviezen. Het 130-delige Volkstedt-servies staat (deels) op tafel in de eetkamer. Het elegante servies, dat gemaakt is in de 18e eeuw in het Duitse Thüringen, is versierd met bloemen. Van het tweede servies is slechts één bordje aanwezig in de borg. Je ziet het in de buffetkast: een vierkant veld waarop twee dames zijn afgebeeld met een parasol. Het ontwerp is van Cornelis Pronk (1691-1759) en is in opdracht van de V.O.C. in China gemaakt. Het messing handvat is pas later aangebracht.

Hoewel ‘de parasoldames’ een heel populair ontwerp bleek, is het zeldzaam een compleet servies met dit patroon aan te treffen. Ooit had de Fraeylemaborg wel zo’n compleet servies. De familie was er zuinig op: het werd alleen tijdens bijzondere gelegenheden gebruikt en het personeel kreeg een bonus, als er niets sneuvelde tijdens de afwas.

Collectie

Toen in 1971 de inboedel van de Fraeylemaborg verkocht werd, werden ook de serviezen verkocht. Het Volkstedt servies en het Pronk bordje zijn later teruggekomen op de borg. Beide zijn onderdeel van de Jan Menze van Diepen collectie. Van Diepen (1905-1994) was een Groninger verzamelaar, die één van de grootste particuliere porseleincollecties van Nederland heeft samengesteld. Zie meer van zijn collectie in de Gele Kamer.

Meer weten:

https://www.vandiepencollectie.nl/nl/